Ion Tiriac, agent de marketing pentru Parcul Industrial Mures   SURSA -ZI DE ZI

Omul de afaceri Ion Ţiriac a povestit, în emisunea „După 20 de ani” difuzată de postul de televiziune Pro TV şi disponibilă pe site-ul  www.voyo.ro, cum a făcut lobby pentru aducerea companiei Hirschmann România în Parcul Industrial Mureş, mutare care s-a dovedit a fi una inspirată atât pentru investitorul austriac, cât şi pentru economia locală, prin înfiinţarea a aproximativ 1.000 de locuri de muncă.

Vânătoare cu idei de business

Totul a pornit de la tradiţionala vânătoare organizată anual de omul de afaceri român. “Eu fac o vânătoare o dată pe an şi îmi vin nişte prieteni, de ani şi ani de zile. Printre aceşti prieteni este şi un austriac care este probabil cel mai mare producător de sucuri din Europa”, a rememorat fostul tenisman. Potrivit acestuia, la un moment dat omul de afaceri austriac a dezvăluit că doreşte să îşi extindă business-ul de componente auto. “I-am zis: Hans, dar de când ai tu o fabrică de componente, tu eşti cu sucurile… Nu, am şi în Cehia şi în Polonia, mă gândesc la Serbia dar deocamdată nu… Asta se întâmpla acum zece ani…”, a rememorat Ion Ţiriac.

Direcţionat către Târgu-Mureş

Astfel, fostul tenisman i-a propus omului de afaceri austriac să îşi implementeze investiţia în Parcul Industrial Mureş. „Neştiind unde să îl trimit, mi-am adus aminte că vizitând pe vremea cu olimpismul meu Târgu-Mureş la un moment dat, oamenii ăia aveau o zonă industrială. Au făcut o zonă industrială… „N-ai pe cineva care să vină să-i dăm pământ, să-şi facă treaba?” Şi l-am trimis la Târgu-Mureş. Omul şi-a făcut fabrica. Acum fabrica are o mie de muncitori şi vrea să o dubleze din nou şi spune că e cea mai bună fabrică pe care o are între ţările astea emergente”, a povestit Ion Ţiriac.

Investiţie de succes

Potrivit portalului www.listafirme.ro, Hirschmann România şi-a început activitatea în anul 2007 şi are ca obiect de activitate fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule. În 2010, societatea a derulat afaceri de 132,30 milioane lei şi a obţinut profit de 6,10 milioane lei, iar în 2011 rezultatele financiare înregistrate sunt următoarele: cifră de afaceri de 161,95 milioane lei şi profit de 5,47 milioane lei.